Arbetsanpassning och rehabilitering
Hur arbetet med arbetsanpassning och rehabilitering ska bedrivas får bestämmas av varje arbetsgivare. Faktorer som den fysiska arbetsmiljön och vilka arbetsmiljörisker som finns påverkar arbetet och organisationen.
Uppmärksamma behov av rehabilitering och anpassningar
Varje arbetsgivare måste ha rutiner för att uppmärksamma anställdas behov av arbetsanpassning och rehabilitering. Det handlar om att förebygga risker för ohälsa, skador och sjukdom samt att uppmärksamma tidiga tecken på ohälsa.
Behov av rehabilitering kan fångas upp genom t ex medarbetarsamtal, enkäter och medarbetarundersökningar. Andra verktyg som kan vara till hjälp är nyckeltal, t ex sjukfrånvarostatisk, arbetsskador och personalomsättning.
Kompetenskrav
De personer som arbetar med rehabilitering och arbetsanpassning ska ha tillräcklig kunskap och kompetens för att klara av arbetsuppgifterna. Arbetsgivaren kan behöva vidareutbilda berörda personer för att dessa ska få förutsättningar att klara av uppgifterna.
Även företagshälsovården är till stor hjälp i arbetet med rehabilitering och arbetsanpassning. En företagshälsovård kan dock aldrig ta över ansvaret över rehabilitering och arbetsanpassning, de kan enbart fungera som ett stöd till arbetsgivaren.
Rutiner
Varje arbetsgivare ska ha rutiner för verksamheten med arbetsanpassning och rehabilitering. Här är exempel på frågor som bör beaktas när rutinerna utformas.
Det är särskilt viktigt att det finns rutiner för hur kontakt med sjukskrivna ska tas. Som arbetsgivare bör man ta kontakt med den som är sjukskriven så tidigt som möjligt och därefter hålla tät kontakt.
Åtgärder
Arbetsgivaren ska så långt det är möjligt anpassa arbetet till en enskild arbetstagares särskilda förutsättningar. Arbetsgivare ska ta hänsyn till arbetstagarens fysiska och psykiska förutsättningar. Det är däremot inte alltid möjligt att anpassa varje arbetsplats eller varje arbetsuppgift till varje individs särskilda förutsättningar. I vissa fall kan lösningen vara att försöka bereda andra och mer lämpliga arbetsuppgifter inom ramen för anställningen.Även om en enskild arbetstagares särskilda problem inte helt kan lösas genom anpassning av arbetsmiljön är det viktigt att ändå vidta åtgärder i ett mer allmänt förebyggande perspektiv. Detta kan även övriga arbetstagare ha fördel av. Målsättningen med den individuella arbetsanpassningen är att genomföra åtgärder i arbetsmiljön som gör det möjligt för personen att vara kvar i eller återgå i sitt vanliga arbete.
Åtgärder som kan bli aktuella är anskaffning av tekniska hjälpmedel och/eller särskilda arbetsredskap eller förändringar i den fysiska arbetsmiljön. Förändringar kan också behöva göras i arbetsorganisationen, arbetsfördelningen, arbetsuppgifterna, arbetstiderna, arbetsmetoderna samt i de sociala förhållandena. Andra åtgärder som arbetsträning eller arbetsprövning kan också bli aktuellt.
Alkohol och droger
Ett företags rutiner ska även omfatta arbetsanpassning och rehabilitering i samband med anställdas missbruk av alkohol och droger. Arbetsgivaren ska dessutom klargöra vilka interna regler och rutiner som gäller om en arbetstagare uppträder påverkad i arbetet.
Arbetsgivaren kan lämpligen, i samråd med arbetstagarna, ta fram en handlingsplan över hur missbruk ska hanteras. På varje arbetsplats bör det vidare finnas en dokumenterad och tydlig drogpolicy.
Uppföljning
Arbetsgivaren ska årligen följa upp verksamheten med arbetsanpassning och rehabilitering samt de mål man har satt upp för denna verksamhet. I denna uppföljning kan arbetsgivaren gå igenom sina rutiner, rehabiliteringsmetodik, se över kompetensbehovet mm.Kommentar
Arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet regleras i flera olika regelverk; socialförsäkringsbalken, arbetsmiljölagen, föreskrifter från Arbetsmiljöverket samt indirekt påverkar lagen om anställningsskydd. Här kan du läsa mer om rehabilitering.Skapa ett gratis konto på Ledare.se
Med ett konto hos oss kan du enkelt samla dina favoriter (artiklar, temasidor, webinar), använda våra steg-för-steg guider, se explainervideos och bli uppdaterad på nyheter som är viktiga för dig!
Registrera dig
Relaterat innehåll
Skapa ett gratis konto på Ledare.se
Med ett konto hos oss kan du enkelt samla dina favoriter (artiklar, temasidor, webinar), använda våra steg-för-steg guider, se explainervideos och bli uppdaterad på nyheter som är viktiga för dig!
Registrera dig
Skapa ett gratis konto på Ledare.se
Med ett konto på Ledare.se kan du enkelt samla dina favoriter (artiklar, temasidor, webinar), använda våra steg-för-steg guider, se explainervideos och bli uppdaterad på nyheter som är viktiga för dig!
Skapa ett gratis konto för att ladda ner mallen
Registrera ett gratis användarkonto för att få tillgång till den här mallen. Dessutom kan du göra våra ledartest, se explainervideor, spara favoriter och bli uppdaterad om nyheter som är viktiga för dig.
Få tillgång till att se videon
Registrera ett gratis användarkonto för att få se denna video. Du får samtidigt gratis tillgång till en lång rad artiklar, steg-för-steg guider, explainervideor och nyhetsbrev.
Hitta enkelt tillbaka till de teman som intresserar dig.
Registrera ett gratis användarkonto för att lägga till favoriter. Dessutom kan du göra våra ledartest, se explainervideos, spara favoriter och bli uppdaterad om nyheter som är viktiga för dig.
Skapa ett gratis konto för att se svaret
Registrera ett gratis användarkonto för att få tillgång till vanliga frågor och svar. Dessutom kan du göra våra ledartest, se explainervideor, spara favoriter och bli uppdaterad om nyheter som är viktiga för dig.
Håll dig uppdaterad på viktiga ändringar inom detta tema!
Registrera ett gratis användarkonto för att ta emot notiser inne i produkten och via e-post. Dessutom kan du göra våra ledartest, se explainervideor, spara favoriter och bli uppdaterad om nyheter som är viktiga för dig.
Använd guiden med ett gratis konto på Ledare.se
Registrera ett gratis användarkonto för att få tillgång till den här guiden. Dessutom kan du göra våra ledartest, se explainervideos, spara favoriter och bli uppdaterad om nyheter som är viktiga för dig.
För att få gratis tillgång till Ledare.se behöver du ett användarkonto i Simployer. Klicka här för att skapa ett Simployer-konto.
closeJag vill följa ämnet Alkohol och droger
När du följer ett ämne blir du uppdaterad om nytt och relevant innehåll på din profilsida och via e-post.
Vi kan också höra av oss om vi gör andra stora ändringar.