Vad kan du som ledare bestämma?

Att vara ledare betyder att det är du som bestämmer, eller hur? Så enkelt är det inte alltid. Regelverk och avtal innebär ofta en hel del begränsningar av din arbetsledningsrätt.

Som ledare är det ditt ansvar att leda dina anställda och det innebär att du måste ta en del olika beslut.

Det kan handla om hur arbetsuppgifterna ska prioriteras eller lösas. Du kan sätta deadlines och kontrollera leverans och kvalité. Samtidigt finns många begränsningar i arbetsledningsrätten du som ledare utövar å arbetsgivarens vägnar.

Arbetsledningsrätten är inte lagstadgad utan en princip baserad på teori och rättspraxis. Arbetsledningsrätten begränsas av en lång rad av lagar, föreskrifter, anställningsavtal, regelverk och riktlinjer. När du ska fastställa tidpunkt för semester måste du exempelvis förhålla dig till semesterlagen samtidigt som arbetsmiljölagen och anställningsavtal sätter gränser för hur mycket övertid du kan beordra. Det är därför viktigt att känna till ramarna för den arbetsledningsrätten som du utövar å verksamhetens vägnar.

Testa om du känner till reglerna

Ledare.se har tagit fram ett test där du kan testa hur bra koll du har på vad du som ledare kan bestämma och inte. I testet har vi målat upp olika scenarios du som ledare kan möta. Eftersom att avtal och praxis varierar från arbetsplats till en annan kan du inte alltid med säkerhet svara ja eller nej. Då väljer du ”det måste värderas närmre”.

 

Inget konto hos oss än? Klicka på knappen nedanför, det går snabbt och är gratis!

Ta testet!

Tar du rätt beslut i dessa 11 situationer?

Ta testet Vad kan du som ledare bestämma

Skapa ett gratis konto för att ta testet!

Gustaf Dominicus

Digital webb/affärsutvecklare

Gustaf är en av de ansvariga för det redaktionella innehållet på Ledare.se

Skapa ett gratis konto på Ledare.se

Med ett konto hos oss kan du enkelt samla dina favoriter (artiklar, temasidor, webinar), använda våra steg-för-steg guider, se explainervideos och bli uppdaterad på nyheter som är viktiga för dig! 

Registrera dig